Prvo sam MySQL nema veze sa MAM-om, nije ogranicen na nijedan nacin jer imas direktan pristup bazi preko phpmyadmin-a. Ako ne zapisuje znaci da nije dobro podesen mam ili nisi importo sql fajl u samu bazu s toga mam nema gdje zapisivati. Sam mam, kao i sve ostale aplikacije koje koriste MySQL ne rade same sebi tablice (iznimka prilikom instalacije web cms-a), sve drugo sam importas u bazu.
Drugo, jedina razlika izmedju nove i stare verzije je sto je nova .json, a stara je bila php. Znaci nema nikakve razlike druge.
Ne preporuca se bas stavljanje nove verzije na hosting jer je java lako "probojna" za hakere u odnosu na php. Sajtove i aplikacije radene u javi je lakse hakirati nego php i ne preporucam koristenje novog mam-a jer nema razlike. To sto nece biti supporta sve ovisi od 3rd party developerima koji su radili pluginove, ono sto ti treba na serveru, i vise nego ti treba ima sve napravljeno i sve uredno radi. Instalacijom BETA verzije 1, bazirane na javi neces dobiti nista novo niti bolje, sve ce ti ostati isto.
Trece, MAM instaliran ne utjece na to da li ti mozes imati B3 ili ne.
A odg na pitanje koje si stavio da ti je muka od namjestanja, ako si sam stavljo json verziju mam-a normalno da ti nece raditi jer nemas pristup .sh fajlu koji pokrece aplikaciju. Ako je standardna instalacija sve ce ti raditi bez ikakvog namjestanja, kliknes install i gotovo, radi.
EDIT: Ovdje jos uvijek nije B3 najnoviji stavljen. I uzmi u obzir da java platforma guta vise resursa na dediciranim serverima u odnosu na php, jos jedan minus za novi mam. Dok je B3 bio i ostat ce python.
Drugi puta procitaj Readme datoteku koja dolazi u paketima koje skidas, a sto se tice novosti u novom MAM-u isto tako procitaj Changelog zadnji od php verzije pa onda procitaj Changelog od json verzije.